Грижа за дълги коси

За да имаш красива коса, трябва да отделяш време. А да се грижиш добре за дълги коси изисква доста повече усилия, от колкото са необходими за къса или коса със средна дължина. Дори самото миене и исушаване само по себе си е нелека задача. Вижте тези съвети, които могат да ви помогнат да се оправяте по-лесно с дългата коса.

- Избягвайте да спите със стегната конска опашка или сплетена на плитка коса. Това стресира косата и тя може да се чупи или да започне да пада.

- Когато вързвате косата на плитка или опашка, избягвайте стегнати ластици. Те могат да повредят косъма. Ограничавайте до колкото можете носенето на фиби и панделки.

- Искате да пуснете косата си да расте дълга, но въпреки това трябва да я подстригвате по-малко на всеки три месеца. А ако вече имате нуйната дължина достатъчно е да махате крайчетата на всеки месец – месец и половина. Така ще избегнете цъфтенето и чупенето на косъма, косата няма да се заплита и ще изглежда по-красива и здрава.



- Не използвайте четка, когато решете косата, защото може да разтегнете косъма и да стене неиздръжлив. По-добре използвайте гребен с широки зъбци или дори пръстите си. Въпреки, че не е лесна задача, разресването на дълги коси е много важно, защото така се разпределя равномерно естествената мазнина на косата по дължината на целия косъм.

- Когато разресвате дълга коса, започвайте от върховете нагоре към корените. Разделете на кичури и работете така, като започнете от горните към долните. И бъдете внимателни и нежни към косата, силното дърпане се я увреди и начупи. След като приключите с тази нелека задача, прокарайте пръсти през косата, за да премахнете създалото се статично електричество.

- Ако срешете косата преди да я миете, ще намалите образуването на възли и ще бъде по-лесно да я изсушите и оформите.

- Не бършете дълга коса с кърпа, защото ще я заплетете. Само попийте водата леко с хавлията.

- Ако спите на възглавница с памучна калъфка, то тя може да захваща и накъсва косата, особено ако се въртите много в съня си. За да избегнете това използвайте копринена или сатенена калъфка. Усещането е много приятно за кожата и в същото време ще запазите красотата на дългата коса. Друг вариант е да вдигате на конска опашка косата си на върха на главата, като я прихващате с хлабав ластик.

- Алтернатива на сатенената калъфка е копринен или сатенен шал, които да увивате около косата, преди да си легнете.

- Използвайте подходящ шампоан и балсам. Слагайте си подхранващи маски или ампули поне един път на месец. Посещавайте редовно своя фризьор.

- И на последно място, но не по важност - хранете се правилно и разнообразно. Знаете, че преди вскичко красотата идва от вътре. Подходящата диета ще спомогне дългата коса да бъде здрава, блестяща и красива. Не забравяйте да пиете много вода и течности.

Обичайте и се грижете за своята дълга коса. Отделете малко повече време и внимание, за да бъде тя здрава, лъскава и да се гордеете с нея!

Текст: Мариана Майер, ИК "Майер"®
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите и след публикуването на активен линк към оригиналната статия.

5 коментара:

Анонимен каза...

е хубава работа! в съвет номер 1 не спете с вързана коса на конска опашка, а в пред последния спете на конска опашка с хлабав ластик? последно?

Fashion Blog каза...

Ако обстоятелствата го налагат, може да се вързва косата на въпросната "конска" опашка, но с едно много важно условие - трябва да се върже с хлабав ластик!

Има разлика.

Анонимен каза...

Моята коса е дълга до кръстта. Как да разбера кой е точният шампоан за косата си?

Fashion Blog каза...

До Анонимен
Дължината на косата няма значение, а по-скоро от типа коса зависи шампоана, който използвате. В зависимост от това дали е мазна или суха, има различна козметика. Добре е при тази дължина да използвате балсам при всяко миене, понякога и такъв без отмиване. Така косата ще бъде по-лесна за разресване и няма да се къса. Може да ползвате и маска според типа коса. Ето тук има няколко идеи: http://nely-koca.blogspot.com/2009/10/blog-post.html
И не на последно място - подрязвайте често връхчетата, за да избегнете цъфтеж и изтощаване.

Анонимен каза...

как да имам много дълга коса