Храни за здрава и красива коса

Как да се храним, за да имаме жизнена и красива коса
 
Да миете косата си редовно и да я подхранвате с различни маски, не е гаранция, че ще имате красива и здрава коса. Нужно е също така да се храните правилно, разнообразно и да поемате достатъчно витамини и минерали, за да се радвате на блестяща грива.  Желязото, например, помага при слаба и накъсана коса. Цинкът помага при преждевременното оплешивяване и побеляване. Калцият прави косата ви плътна, а медта спомага за запазването на естественият й цвят.
 
 Предлагаме ви 10 типа храни, които е добре да включвате всеки ден в диетата си. 
 

 
1. Зелени зеленчуци
Броколите и спанакът са богати на витамините А и С, които помагат на организма да произвежда естествени овлажнители. Освен това, витамин С подпомага усвояването на желязото, което спанакът също има в изобилие.

 
 
 
 2. Риба 
Рибата е източник на Омега-3 мастни киселини, протеини и витамин В-12 и желязо. Според диетолозите Омега-3 мастните киселини са необходими за да имате здрав скалп. А липсата им води до изсушаването му и съответно до безжизнена и чупеща се коса. 
 
 
 
3. Бобови храни
Бобът и лещата са изключително важни за здравата коса. Те не само доставят достатъчно протеини, за да може косата да расте, а също така и желязо, цинк и биотин (витамин В-7). При дефицит на биотин косата става суха.
 
4. Ядки
Ако искате да имате лъскава и блестяща коса, трябва да ядете много ядки. Бразилският орех е лесен и ефективен начин да си набавите селен - така важния за цялото тяло и минерал. В орехите се съдържат Омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина. Тя осигуряват правилната функция на човешкия организъм и тъй като тялото ни не може да я синтезира самостоятелно, трябва да си я добавяме чрез храната. А пък кашуто с бадемите са безценен източник на цинк.
 
 5. Птиче месо
Месото от пиле или пуйка е не само диетично, но и ще даде на организма ви полезни белтъчини. Според специалистите, недостига или некачествените белтъчини, карат косата ви да се къса, а в по-дългосрочен план и да започне да пада. Белтъчините, които се съдържат в бялото месо ще заздравят косата от самия й корен.
 
6. Яйца
Що се отнася до косата, няма значение как ги предпочитате – варени, бъркани или на очи. Без значение от начина им на обработка, яйцата са най-добрия източник на протеини. Също така съдържат и важните за вашата красота биотин и витамин В-12. Този витамин помага при пърхот и слаба, накъсана коса. Оказва положително въздействие върху растежа на косъма, като стимулира притока на кислород към кожата на главата.
 
 
7. Пълнозърнести храни
Хлябът и пълнозърнестите храни снабдяват организма ви с полезните вещества цинк, желязо и витамини от група В. Част от витамините от група В подобряват циркулацията на кръвта и участват в образуването на пигмента в косата, намаляват косопада, предотвратяват появата на пърхот и подпомагат действието на други групи витамини.
 
8. Стриди
Стридите са всеизвестен афродизиак, но действат благоприятно и върху косата. Това е така, защото съдържат цинк, който е мощен антиоксидант. Цинкът не случайно е наричан „козметичен” микроелемент, тъй като от него се нуждаят всички клетки в тялото, без изключение. Може да си го набавите и от яйцата, пълнозърнестите култури, тиквени семки, черен дроб, гъби.
 
9. Нискомаслени млечни продукти
Млечните продукти с ниско съдържание на мазнини, като прясно и кисело мляко, сирене или извара, са идеален и вкусен източник на калций. Това е изключително важен минерал, свързан с растежа и здравината на косата. Също така в млякото се съдържа суроватка и казеин, които са висококачествени протеини. Може да хапвате мляко или извара на закуска или между основните хранения.
 
 
10. Моркови
Морковите съдържат ценния за очите, кожата и скалпа витамин А и бета-каротин. А здравият скалп е в основата на жизнената и блестяща коса. Витамин А ще направи косата ви еластична и в същото време ще я предпази от пагубното въздействие на ултравиолетовите лъчи.



Текст: Мариана Майер; ИК "Майер"®
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено с писменото съгласие на авторите и публикуване на активен линк към оригиналната статия.

Няма коментари: