Как да си изберем подходяща прическа, Част ІІ

Каква форма на лицето имаме?
В предишния материал се спряхме на видовете подстригване и прически според формата и особеностите на лицето. Тук, за ваше удобство, ще обясним характеристиките на всеки тип лице, за да може всеки лесно да прецени към кой от тях спада.
Според модните консултанти съществуват седем основни форми на лицето – диамант, сърце, обърнато сърце, овал, кръгла, квадратна или правоъгълна форма. Всяка от тях има своите особености, предимства и недостатъци.
Лице с форма на диамант
Това означава, че лицето ви е по-широко в средната си част, за сметка на тези при брадичката и челото. В този случай е важно да се привлече вниманието именно към тези части и оптически да ги поразширите. Ако носите очила – избирайте рамки, с тежки, цветни дръжки и по-широки от горната част на лицето. На вас ви подхождат почти всички прически. Можете да се убедите в това от снимките на известни дами като София Лорен, Линда Еванджелиста или Катрин Хепбърн – всички с диамантена форма на лицето.
Лице със сърцевидна форма
Имате лице с по-широко чело и тясна, фина брадичка. Прическите ви трябва да бъдат на нивото на брадата или по-дълги. Подходящ е път от едната страна на главата или страничен бретон. Косата може да е права, къдрава или на вълни.
С лица с форма на сърце са известни жени като Наоми Кембъл, Мишел Пфайфър, Ашли Джъд, Клаудия Шифър. Сами се досещате какви възможности дава тази форма на лицето.
Лице с форма на обърнато сърце (триъгълно лице)
Тук областта при брадичката е по-широка от тази при челото. В този случай трябва да дадете обем на горната част на лицето. Късата коса и обемна прическа идеално ще компенсират тясното чело. Но внимавайте все пак да не прекалите с височината на фризурата. Избягвайте прически, които имат акцент при линията на челюстта.
Актрисата Кати Айрланд е пример за тази форма на лицето.

Лице с овална форма
Това е формата на лицето с най-идеални пропорции. То е леко стесняващо се към челюстта и леко заоблено на челото при линията на косата. Нямате никакви притесняния каква прическа да си направите. Свободно експериментирайте! Почерпете идеи от Дженифър Анистън, Марая Кери, Тайра Бенкс или Синди Крофърд – блестящи жени, всички с овална форма на лицето
Лице с кръгла форма
Тези лица са симетрични по отношение на ширина и дължина. Заоблено при брадичката, скулите и линията на косата. Това, което със сигурност трябва да избягвате е прическа с кръгла форма и дължина до скулите. Насочете се към фризури, които да удължават, а не да разширяват силуета.
Всички с право се възхищават на Ингрид Бергман, Кейт Уинслет и Дрю Баримор и никой не забелязва каква форма имат лицата им.


Квадратно лице
Силната, квадратна челюст е харакрерна особеност на този тип лице. Обикновено е колкото широко, толкова и дълго и обикновено права линия на косата. Не подстригвайте късо косата си. Оставете я средна на дължина или дълга. Целта е да се омекоти формата на лицето и да се смекчат чертите.
Актрисите Сандра Бълок и Деми Мур са с тази форма на лицето.
Продълговато (правоъгълно) лице
Деликатно и по-издължено, еднакво на ширина, както при челото, така и при брадичката. По-добре избягвайте много дълги и прави коси, които допълнително ще добавят дължина. Спрете се на средно-дълги или по-къси прически, които дават повече обем. Препоръчителен е страничен път на косата.
Пример за дама с тази форма на лицето е нежната Гуинет Полтроу.

Source/Източник: www.visual-makeover.com

Tекст: Мариана Майер; 
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите. 

Няма коментари: