Маски за суха коса

Да възстановим косата след зимата. 
8 лесни домашни маски за суха и изтощена коса

Няма жена, която да не иска през настъпващите пролетни дни да свали шапката от главата си и да освободи водопад от блестящи, гъсти, развети от вятъра коси. Но след дългите, бедни на слънце зимни дни, косата не изглежда както бихме желали. Студът, вятърът, сешоарът, шапките – всичко това е изсушило и изтощило косъма. Сега косата ни се нуждае от специална, допълнителна грижа, за да бъде отново здрава, жизнена и блестяща.
В тази задача ще ни помогнат маските за суха коса, които можем сами да си приготвим и използваме вкъщи.  
Всички маски, които ще ви предложим са с естествени компоненти. Те съдържат необходимите витамини, минерали и масла, които ще подхранят сухата, тънка и изтощена коса. Ще я подхранят и хидратират, ще добавят свежест, блясък и гъвкавост, както и ще подобрят цялостната структура на косъма. 
Маска за коса с ябълков оцет


Питателна маска за суха коса
Приготвя се смес от едно яйце, 2 с.л. рициново масло, 1 ч.л. глицерин и 1 ч.л. ябълков оцет. Готовата маска се нанася не само в корените, а и по цялата дължина на косата. Увийте главата си с топла кърпа и оставете да подейства за 30-35 минути. След това измийте добре косата. За да има още по-голям ефект, може да използвате яйчен шампоан.
 


Маска за суха кос

Възстановяваща маска
Сухите, цъфтящи краища на косата могат лесно да се възстановят с цяла армия от витамини, които се съдържат в прясно изцедения сок от зеле. Половин час преди да миете косата си, втрийте от сока в корените, както и в скалпа и по цялата дължина. Тази маска ще укрепи косата и ще я направи блестяща.





Укрепваща маска за коса
Укрепваща маска за суха коса
Сухата коса може да се заздрави с помощта на микроелементи, каквито са фосфорът и сярата. Те най-много се съдържат в сока от чесън и лук. Може да приготвите тази маска по следния начин: към сока от един лук или един чесън, прибавете лимонов сок и растително масло в съотношение 1:1:1. Получената смес се нанася с кръгови масажиращи движения и се оставя да действа за 20-30 минути. След това косата се измива и за да премахнете остатъчната неприятна миризма на чесън или лук, изплакнете с оцет.


Маска за суха коса с мед



Медно-яйчна маска за суха коса
Това е една от най-популярните и изпитани маски за суха коса. Сместа е съвсем проста – яйчен жълтък и 1 ч.л. мед. За да накарате фоликулите на косъма да работят по-интензивно, може да добавите стрита скилидка чесън. С тази маска може да останете и цяла нощ и да измиете косата чак сутринта. След обичайното измиване с шампоан и балсам, по желание изплакнете с настройка от коприва.




Маска за коса с мед


Съживяваща маска
За да съживите сухата коса, разбийте 1 жълтък и добавете 1 с.л. нерафинирано слънчогледово олио и по 1 ч.л. коняк, мед и къна. Нанесете на косата и покрийте с найлон и кърпа за 30 до 50 минути. Измийте добре.




Маска за суха кос
Ефективна маска на маслена основа
Може да използвате всякакво разтително масло, но най-добре е студено пресованият зехтин. Под въздействието на зехтина се възстановява кератиновата структура на косъма, като го покрива с тънък филм.
На 5 супени лъжици зехтин или друго разтително масло се добавя сок от един лимон. Сместа се нанася на косата за 30 минути. За отмиването използвайте шампоан за мазна коса.  Добре е да повтаряте тази процедура на всеки две седмици.



Лесна маска за коса

 Екзотична маска
За да заблести косата ви отново и да бъде здрава и жива, може да изпробвате тази лесна за приготвяне, но много ефективна маска. Половин авокадо се намачква добре, докато стане на еднородна паста и го смесете с едно яйце. Използвайте регулярно и сами ще се убедите в ефекта.




Маска за коса с пюре от хрян


Маска от хрян за суха коса
В стъклен или порцеланов съд смесете пюре от хрян, 1 с.л. сметана и 1 с.л. растително масло. Разбъркайте добре и нанесете в корените. Загърнете с найлон и памучен шал или кърпа, за да се затопли добре. Оставете маската да действа около 35-40 минути и измийте с мек шампоан за суха коса.




Още маски за коса.

Текст: Мариана Майер; ИК "Майер"®
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено  при писменото съгласие на авторите и след публикуване на активен линк към оригиналната статия.

1 коментар:

Стела каза...

Много е добре да се научим да се възползваме от природните дадености за да поддържаме косата си. Наистина има ефект - баба ми например и досега си мие косата със жълтък - става мека, лъскава и обемна