Грим – Спиралата, Част І


Думата спирала (mascara – англ.) идва от италианското „maschera”, което означава „маска”. Съвременната спирала e била изобретена в 1913 г от американския химик Т.Л. Уилямс, който я направил за сестра си Мейбъл. Нейният приятел Чат се влюбил в друго момиче и за да помогне на сестра си, Уилямс смесил въглищен прах и вазелин, за да направи миглите й по-черни. Продуктът се оказал успешен и Уилямс започнал да го продава по пощата. По-късно той кръстил компанията си Мейбълин – от името на сестра си – Мейбъл.
По онова време спиралата се предлагала само под формата на калъп. Използвала с предварително намокрена четчица, която се прокарвала първо по калъпа и след това на миглите. Модерната тубичка с апликатор била измислена от Хелена Рубинщайн чак през 1957 г.
Днес всички големи лаборатории разработват все по-добри формули за състава на спиралата, така че тя освен декоративна функция, също така подхранва и предпазва миглите.

Очната спирала е един от основните елементи при съвременния грим. Няма жена, която да не я използва. Предлагат се много и различни видове спирала. Как да изберем подходящия? Това са само някои от основните:

  • Удължаваща. Нейната четчицата е с гъсти и плътни косми, които позволяват да положите повече спирала на миглите си, особено по върховете им.
  • Удебеляваща. Когато искате обемни мигли си купувате такава удебеляваща, уплътняваща спирала. Този продукт съдържа формула от вакса и силиконови полимери, които покриват миглите и те стават по-обемни.
  • Водоустойчива. Тази неразмазваща се спирала съдържа специални синтетични съставки, които отблъскват влагата. Този вид грим се маха по-трудно от обикновените спирали и трябва да го правите внимателно с подходящ лосион, за да предодвратите чупенето на миглите.
  • Не-слепваща. Този вид спирала съдържа съставки като копринен екстракт и глицерин. Апликаторът й е с дълги косми, които не позволяват слепването на миглите.
Текст: Мариана Майер;
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите.  

    Няма коментари: