Прически с обем

 Как да постигнем обемни и красиви прически

Прически за дълга коса
Постигането на желания обем на косата зависи от структурата на косъма, дължината и оформената подстрижка. Преди всичко е необходимо правилно да измиете косата си. Избирайте шампоана, според вида на косата и обръщайте внимание на съставките му. Добре е той да съдържа аминокиселини и витамини от група „В” – те съживяват косата и я правят еластична. Екстракт от коприва във вашата козметика за коса също спомага за по-голям обем. За мазна коса са подходящи шампоани, съдържащи бяла глина. След измиването може да втриете в корените стилизиращи продукти за обем.

Избор на сешоар

Според специалистите качеството на прическата зависи от мощността на сешоара. Но в същото време късата коса не се нуждае от голяма мощност. Ако имате тънка и слаба коса или скоро сте били на химическо къдрене, сешоарът със силна струя няма да ви помогне. Много по-полезно ще бъде, ако използвате модел с йонизираща функция или с няколко температурни режима. Има много удобни модели с въртяща се четка с керамично покритие. Тя лесно подхваща кичурите от самия корен и им придава желания обем.

Най-добрият начин да сушите дълга коса, е да наведете главата напред, така че кичурите да увиснат обратно на растежа на косъма. Духайки със сешоара, прокарвайте четката по дължината на косата в посока от тила към челото. Когато косата е почти суха, отметнете глава назад и довършете прическата. Късата коса се суши по същия начин, само че с четката не разресвате, а разрошвате. Винаги следете струята на сешоара да се движи от корените към краищата на косъма. Задържайте малко повече в корена, като го повдигате, за постигането на обем. И не забравяйте, че разстоянието между сешоара и косата трябва да е не по-малко от 20 см.
Дълга руса коса
Друг начин за придаване на обем на косата е използването на прибори с дифузер. Тези приставки са по-подходящи за оформянето на къдрава коса. Дифузерът има форма на диск с диаметър между 10 и 15 см. По площта на диска има разположени заоблени „палчета”, които повтарят формата на главата. Този дизайн позволява на топлия въздух да достига равномерно до корените на косата, без да разваля къдриците. Струята въздух излиза през странични отвори на „палчетата”, като предотвратява възможността от изгаряне.

Видове четки за коса

За да експериментирате с прическите трябва да имате комплект четки – две кръгли, за оформянето на вълни или за изправяне и една полукръгла – за придаване на обем и пищност. С помощта на тънка кръгла четка можем да направим косата си на меки, красиви вълни. Навийте кичур коса около нея и след това насочете струята на сешоара до пълното изсушаване. Четката с по-голям диаметър извива краищата на косата и дава обем в корените.
За постигането на обем в самия корен се използва скелетна четка. С нейна помощ повдигнете косата при корените и издухайте. Запомнете – за да остане косата повдигната след издухването, изчакайте да изстине и тогава махнете четката. Може да напръскате и с лак за коса за по-траен ефект.

Стайлинг и стилизираща козметика

Течните фиксатори, като лосиони, балсами и спрейове за коса се нанасят на мокра коса. Ако нямате достатъчно време да миете косата, може да пръскате поотделно всеки кичур на сухата коса, след което да го навиете на големи ролки или на тънка, кръгла четка и да подсушите със сешоар.
 
Прически боб
Пяната за коса може да се нанесе, както на влажна, така и на суха коса. Това е подходяща фиксираща козметика за прически с къдрици. След това може да изсушите косата с дифузер или да я оформите с пръсти. За къса или средно дълга коса е достатъчна „топка” пяна с размер на мандарина. За дълга и гъста коса е необходимо два-три пъти повече. Втриването й в косата трябва да става на малки порции.

Гелът по правило се нанася на вече изсушена коса. Тъй като това е тежка, визкозна консистенция, препоръчително е с нея да се укротява само твърде непокорната грива. Ефекът „мокра коса” стои добре на гъста и тъмна коса. Обикновеният гел има по-силна фиксация, но без „мокрия” ефект. Той чудесно повдига косата от корена и помага за постигането на обем.

Прически с обем
Стилизиращата паста или крем прави косата изключително блестяща и красива. За разлика от гела, пастата не слепва косата на кичури. Важното е да се прекалява с количеството. Вземете малко от препарата и първо го разтрийте на дланите и пръстите, след което втрийте в косата.

Лакът за коса се използва за фиксация на къдриците. Навитата на ролки коса се разресва с широка четка и след това се напръскват с лак със средна фиксация. Най-добре е да напръскате косата, като наведете глава напред, след което да я отметнете назад. Правата коса ще има повече обем, ако впръсквате лака в самия корен, като преди това я разделите на кичури. За оформянето на бретон, използвайте силно фиксиращ лак.

Прически за чуплива и къдрава коса


Още по темата:
Абитуриентски прически и грим 2012
Прически за къдрава коса
Лесни правила за красив грим


Текст: Мариана Майер, ИК "Майер"®
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите

Няма коментари: