Прости правила за красив грим


За да изглежда гримът ни добре, трябва да се гримираме правилно. В наша помощ съществуват няколко прости правила, които трябва да знаем и спазваме. Първо - правилната последователност при нанасянето на грима и второ – всичко да бъде с мярка! Имайте също предвид и следните неща:
-    кожата трябва да бъде добре почистена, преди да започне нанасянето на грима;
-    да подбираме точната козметика, в зависимост от типа на кожата си;
-    козметиката ни трябва да бъде в срок на годност.


Гримирането започва с нанасяне на лек овлажняващ крем. Това е добра основа за фон-дьо тен-а, която ще му позволи да издържи по-дълго време, запазвайки структурата си. С коректор тип „молив” може да замаскирате малки дефекти по кожата, като петънца, пъпки или зачервени участъци.


Основата или фон дьо тенът е козметика, която трябва да подберем внимателно, съобразявайки се с тена и типа на кожата си. За мазна кожа е подходящ този на водна основа и в течна форма, а за суха кожа – по-гъст и кремообразен. Много важно е да изберем правилния за нашата кожа цвят, като за предпочитане е да имаме поне два в козметичната си чантичка – за дневен и вечерен грим. Нанасянето на фон дьо тен-а става внимателно и прецизно, с помощта на подходяща четка или тампон. При добро поставяне на този вид основа, лицето трябва да изглежда с равномерен тен, да няма следи или петна с по-наситен цвят, както и да не стои като „маска”, а цветът плавно да преминава към шията и деколтето. В случай че вашата кожа не се нуждае от големи корекции, може и да не слагате фон дьо тен, особено денем, когато гримът трябва да е по-лек.

Следващият етап от гримирането е нанасянето на пудра. В началото на деня е за предпочитане да използвате прахообразна пудра. Тя ще помогне и за по-доброто разнасяне на основата по кожата на лицето. При поставянето на пудрата, внимавайте тя да не се наслои в гънките на кожата и да бъде равномерна навсякъде. А в течение на деня, може да коригирате грима с помощта на компактна пудра.

Сега може да преминем към веждите. Тъй като веждите ни са своеобразна рамка на лицето, те трябва да бъдат добре оформени и поддържани. С пинсета внимателно се премахват излишните косъмчета, за да се получи плавна, дъгообразна извивка. Моливът, с който подчертаваме, трябва да е мек и с един тон по-светъл от естествения цвят на веждите. За да изглежда естествено, правете малки и леки щрихи.

Следващата стъпка е гримирането на очите. Това е основен етап при нанасянето на грима, тъй като само с помощта на сенките може да променим формата на очите. Помнете, че светлите тонове правят клепачите леко да изпъкват, а по-тъмните цветове – придават дълбочина на очите. Първо, на горния клепач се нанася основният цвят сенки, а на външният край на окото – по-тъмен нюанс. Под веждите се слагат сенки с перлен оттенък. Трябва да имате предвид, че ярките цветове привличат вниманието към веждите, които в този случай трябва да бъдат идеално оформени.
Може да подчертаете линията на очите с помощта на молив или очна линия. Цветът им трябва да е по-тъмен от този на сенките, които сте нанесли в ъгъла на очите. Ако подчертавате и долният клепач, използвайте само молив за очи. Очната линия не е подходяща за този случай. 

Като приключите със сенките, може да сложите спиралата. Нанесете първия слой, изчакайте да изсъхне и след това повторете. За да увеличите оптически очите, гримирайте само горните мигли.

С помощта на руж, може да коригирате формата на лицето. Подходящият за вас цвят е с един тон по-светъл от естествената руменина на бузите ви. Ако лесно се зачервявате, изберете по-светъл, телесен нюанс. Основното правило за поставянето на ружа е да не се прекалява. Най-добре става нанасянето му с голяма кръгла четка.

И завършващият етап – устните. Ако имате по-тънки устни, може да използвате молив за уста, за да очертаете малко извън естествения контур. Това ще предаде повече обем. Цветът на молива не трябва да е много по-тъмен или в друга гама от този на червилото.
За ежедневния грим, може да сложите само малко гланц за устни, а за вечерния е подходящо и по-ярко и наситено червило.

И един последен съвет – преди лягане, задължително почиствайте добре лицето. С подходяща козметика отстранете внимателно грима, след което нанесете подхранващ крем.

Текст и снимки: Мариана Майер, ИК "Майер"®
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите.

Няма коментари: