Как къдриците ни да издържат през цялата вечер

Защото балът не свършва в полунощ


Всяко момиче иска в края на вечерта прическата й да изглежда така, все едно току-що е излязла от фризьорския салон. Всеки път отделяме толкова много време да се приготвим, а често още след първите няколко часа и косата ни не прилича на нищо. Това важи особено за тези от нас, които имат права или твърде мека и пухкава коса и прекарват пред огледалото поне час с машата или пресата. Това, че вредим на косата си е едно, но поне да имаше смисъл. Получава се така, че  още не сме прекрачили вратата и магията на къдриците се е развалила.

Ето защо, ние имаме няколко лесни и полезни трика, които ще ни помогнат да запазим вълните, буклите и къдрите си чак до сутринта:

Не мийте косата си преди къдрене

Току-що измитата коса, обикновено е пухкава и мека и по-трудно се поддава на различни процедури (това важи и за боядисването). Естествените масла, които произвежда кожата, правят косата по-лесна за моделиране. Затова, ако планирате да си навивате косата, не я мийте ден или два преди това. Ако усещате, че скалпът ви е твърде мазен, „напудрете” корените с малко сух шампоан и оставете миенето на цялата коса за следващия ден.

Пропуснете балсама за коса

Третирането на косата с балсам или маска след измиване има свойството да прави косата „по-тежка” и да я „тегли” надолу, като я прави трудна за стилизиране. Така че, ако смятате да си правите къдрици, се придържайте към по-лек балсам или си сложете само малко в края на косата, за да не се заплитат краищата. Нека дълбокото хидратиране и подхранване да бъде след купона.

Избирайте правилните козметични продукти

Много от нас правят грешката да разчитат само на стилизиращи продукти за след къдрене, но не използват нищо преди това. Така че, преди да хванете машата, започнете с лек стилизиращ лосион, за да придадете подходяща текстура на косата. Не забравяйте и термозащитните продукти, за да не изгорите косъма. След като приключите с навиването на цялата коса, завършете процедурата, като напръскате къдриците с фиксиращ лак за коса. Не е нужно да  е много или да е твърде силен, защото косата ще започне да лепне и ще изглежда мазна.

Използвайте точните инструменти

Да притежаваш правилните уреди – това е разликата. Преди да започнете се уверете, че имате маша с точния диаметър. За коса, която не държи дълго, се препоръчва размер около 1,9-2 см. Трябва да се получат стегнати къдрици, но не и твърде ситни, които за няколко часа леко ще се разхлабят. Ако косата ви държи по-добре, с 2,5 см диаметър на машата ще получите чудесни плажни къдрици.
Ако косата просто не желае да стои навита и се отпуска веднага, може би е добре да инвестирате в професионална маша. Много жени споделят, че с професионалния уред косата им наистина успява да задържи красивите къдрици.

Опитайте с фиби

Ако имате съмнения, че къдрицата ще издържи, препоръчваме следното: след като навиете кичура и го освободите от машата, закрепете с фиба за главата получения масур. Като приключите с цялата коса, напръскайте с лак. След това махнете фибите и разрешете косата с пръсти.

Сплетете косата преди лягане

Този трик спестява време и е един от най-често използваните. Ако знаете, че на следващия ден ще си навивате косата, преди да си легнете я сплетете на една или две плитки (в зависимост от това, колко е гъста). На сутринта ще имате чудесни естествени вълни, идеални за навиването с маша.

Вижте също:
Прически за къдрава коса
Перфектни къдрици с дифузер
Храни за здрава и красива коса

Още от Грим:
Топ 5 спирали за гъсти и дълги мигли
Грим за кафяви очи
Прости правила за красив грим

Текст: Мариана Майер, ИК "Майер"®
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите.


1 коментар:

Анонимен каза...

Супер. Има доста полезни съвети. :3