Типове кожа. Как да определим своя тип кожа

Правилна грижа за кожата според нейния тип


За да бъде кожата на лицето жизнена и здрава, не е достатъчно само да използвате различни маски и подхранващи кремове. Необходимо е да знаете точно кои са подходящи за вашата кожа. Съществуват няколко типа кожа и всеки от тях има своите особености. Неправилно подбраните козметични средства (почистващи, тонизиращи, овлажняващи), както и декоративната козметика, може не само да не донесе полза,  но и да навреди. Трябва да знаем, че с възрастта типа кожа също може да се измени. Често младите хора, особено в пубертета, имат по-мазна кожа. С годините обаче тя се изсушава. С това трябва да се промени и използваната козметика.

Разликата между различните типове кожа се състои в това, колко интензивно мастните жлези отделят себум (секрет). Използвайки тази особеност, може определите към кой тип се отнасяте. Необходимо е да свалите целия грим и щателно да почистите кожата. След измиването не нанасяйте крем или тоник, изчакайте кожата да си „почине” няколко часа. След това вземете мека хартиена кърпичка, поставете на лицето и леко притиснете. Ако на салфетката останат мазни петна, става дума за мазна кожа. Ако има само няколко петна, които съвпадат с областта на челото, носа и брадичката (така наречената Т-зона), то имате смесена или комбинирана кожа. Чистата и суха кърпичка свидетелства за нормална или суха кожа.



Нормална кожа
Този тип кожа е гладка, еластична, с равномерен тен и равна структура. Възможно е, разбира се, появата на акне в Т-зоната, но като цяло нормалната кожа е здрава и матова. При нея отсъства мазен блясък, пигментация и запушени пори. Тя не се нуждае от специални грижи и е сравнително лесно да се поддържа в здрав и добър вид.

Суха кожа
Сухата кожа е един от най-проблемните типове. Тя действително изглежда изсушена и понякога се напуква и зачервява. При нея мастните жлези не отделят достатъчно секрет и затова тя е лишена от естествена защита и реагира силно на температурните амплитуди. Рядко се появяват пъпки, но за сметка на това става груба и често изглежда опъната. Този тип кожа старее сравнително бързо, тъй като е по-малко еластична и е склонна към появата на бръчки. Затова сухата кожа има нужда от допълнителна хидратация и подхранване. Преди да нанесете крема, добре почистете кожата със скраб, за да премахнете мъртвите клетки.

Мазна кожа
Мазната кожа лесно може да бъде отличена по неприятния мазен блясък. Причината за това е повишената активност на мастните жлези. Излишният себум запушва разширените пори и в резултат на това тя придобива лош външен вид. В допълнение, в порите попада и мръсотия, която смесвайки се със секрета, причинява появата на пъпки и черни точки. Добрите новини са, че с възрастта структурата на мазната кожа се подобрява. Също така се смята, че на този тип кожа бръчките се появяват по-късно, в сравнение с другите типове. Основно грижата за мазна кожа трябва да се съсредоточи в намаляване на секрецията на мастните жлези и свиване на порите.

Комбинирана кожа
Най-разпространеният тип кожа на лицето при жените е комбинираният. При него Т-зоната (нос, чело и брадичка) е мазна, а бузите, зоната около очите и шията – суха или нормална. Почистването и хидратирането на този тип кожа трябва да бъде максимално деликатно, за да не се предизвика възпаление на мазните участъци или дразнене при сухите. Използваната козметика трябва да регулира и нормализира секрецията на мастните жлези.

Чувствителна кожа
Този тип кожа можем да причислим към всеки един от изброените по-горе, но ще я разгледаме отделно, тъй като тя изисква особени грижи. Към отличителните признаци на чувствителната кожа се отнасят зачервяване, белене, сухота, видими капиляри. Този тип кожа може да се разпознае и по реакциите й на влиянието на външни фактори върху нея. Резки температурни промени, въздействие на химически вещества, различни храни, като цитрусови плодове или епилация на горната устна, например, могат да предизвикат дразнене и алергични реакции. Чувствителната кожа е капризна и за нея се налага особено внимателен подбор на козметика. Най-добрият избор са хипоалергенните продукти и такива с най-голям процент натурални съставки. Тези деликатни средства ще помогнат на кожата ви да съхрани здравето и красотата си.

Текст: Мариана Майер, ИК "Майер"®
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите.

Няма коментари: