Спа процедури - Стоунтерапия

Какво представлява стоунтерапията? Чудната сила на камъните


Още в далечна древност хората приписвали на камъните магически свойства. Те вярвали, че камъните притежават енергия, която предпазва от зли сили, а също така имат енергия, която лекува и дарява с дълга младост. Тогавашните лекари предавали от поколение на поколение знанията си за камъните и при какви заболявания да се използват. Смятало се също, че всеки природен минерал носи в себе си енергия, която при взаимодействие с човек, е способна да окаже положително влияние и да донесе хармония в живота на човека. И ако за България лечението с камъни е сравнително нов метод, то на Изток в продължение на векове, а и до днес, вярват в магическата сила на камъка.

Днес стоунтерапията се използва не само в салоните за красота, а и в не малко медицински  и спа центрове. Формата, вида и цвета на камъните, се избират в зависимост от техниката на масажа, както и от това, върху коя част на тялото ще бъдат прилагани - лице, гръб, длани, стъпала, крака. Но първата адаптирана специално за Европа медицинска терапия с вулканични камъни, е разработила Мери Нелсън-Хениган, член на Американската Асоциация на масажистите. Философията на съвременната терапия с камъни е базирана на елементи от исландската, древнохристиянската и индийската култури. В своята практика лекарите използват 54 горещи камъка, 18 - студени и един със стайна температура.

В терапията с вулканични камъни се използва базалт, като горещ камък и мрамор - като студен. Специално подбрани гладки базалтови камъни се нагряват във вода, след което с тях се прави масажа. Понякога горещите камъни се подреждат около тялото, като по този начин чрез тях въздействат на енергийните центрове. Друг способ е поставянето на малки и гладки камъни между пръстите на краката. Нерядко по време на процедурите горещите базалтови камъни се редуват с хладния мрамор. Такъв контрастен масаж стимулира обменните процеси на кожата, като я прави гладка и стегната.

Името „стоунтерапия”, често се превежда като "масаж с камъни". Но това е не само масаж, но и въздействие върху определени точки от тялото, подобно на иглотерапията или акупунктурата. Понякога камъните само се слагат само на гърба например, а в други случаи с тях се очертават контурите на цялото тяло. С тяхна помощ човек се освобождава от стреса, напрежението и болката в мускулите. Възвръща се вътрешната хармония и радост от живота. Въздействието на камъните върху човека е изключително индивидуално. Така една и съща процедура за едни помага за облекчаването на болки в гърба, на други - да се изчистят от токсините, на трети - отнема събраното нервно напрежение.

Процедурите с вулканични камъни са най-разнообразни, както и самите камъни, с които се правят. Обикновено за масаж се употребяват вулканични камъни, но в някои салони или медицински центрове използват полускъпоценни. Най-често това е нефрит. В Древен Китай масажът с нагорещени нефритени камъни бил достъпен единствено за императорите и любимите им жени. Днес във всяко кътче на земята, където има по-големи СПА-центрове се предлагат масажи и терапии с вулканични камъни.

Вулканичните камъни не случайно са смятани за дар от боговете. В състава си имат множество микроелементи, магнезии и желязо, заради които могат да държат топло дълго време. Така по време на масажа те предават на тялото не само топлината, но и своите „вътрешни” богатства.

Енергията на камъните спомага за укрепване на имунитета, при мускулни болки, от тежест в гърба и краката. Различните методи и техники на „стоунтерапията” допринасят за лечение на язва, заболявания на черния дроб, поджлъчната жлеза и половите органи. Също така способстват за намаляване на теглото и целулита.

Лечебни камъни

Тюркоаз - индийците са го използвали като лек за всякакви болести, както и срещу безсъние и нощни кошмари.

Перли - имат подмладяващо действие и ги добавят към козметични кремове. Вярва се, че ако носиш перли, докато си болен, те ще „умрат”, като по този начин ще отнемат болестта. На светлината цветът на „живите” перли е преливащ и блестящ, а на „мъртвите” - сивеещ и матов.

Оникс - отнема болката, като се слага на нараненото или ударено място.

Аметист - успокоява нервите и премахва стреса.

Кехлибар - укрепва физическото състояние и дава сила.


Рубин - помага на хора с болно сърце.

Яспис - спира кръвотечението. За да премахнете чести кръвотечения от носа, носете на шията си червен яспис .


Още за влиянието на скъпоценните камъни върху човека и енергията, която получават от небесните тела, може да прочетете тук

Текст: Мариана Майер; ИК "Майер"®
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите.

Няма коментари: