Храна за сияеща и здрава кожа

Как правилно да храним кожата си

Поговорката: „Ние сме това, което ядем”, важи с пълна сила, ако искаме да имаме сияеща и здрава кожа. Всяка от нас има предпочитана козметика и начини, по които се грижи за кожата си, но истината е, че всичко започва от вътре. Старите ни кожни  клетки постоянно се заменят с нови и постоянната доставка на микроелементи е от съществено значение за подпомагане на този бърз растеж. Затова трябва да имаме правилно балансиран хранителен режим, който ще се грижи важните вещества да достигат до клетките, за да бъде кожата ни мека, еластична и красива.

Задължителните 5 на ден!

Антиоксиданти
Плодовете и зеленчуците съдържат мощни антиоксиданти, които предпазват кожата от увреждане на клетките, причинено от свободните радикали. Те са причинени от пушенето, замърсяването, слънчевите лъчи и водят до образуване на бръчки и петна, които сериозно се увеличават с възрастта. За да бъде борбата ни за красива кожа успешна, трябва да ядем разнообразни и цветни плодове и зеленчуци, като се опитваме да имаме поне 5 порции на ден. Бетакаротинът, съдържащ се в тиквата, морковите и сладките картофи и лутеина – в зелето, папаята и спанака, са потенциални антиоксиданти, с важно значение за нормалното обновяване на кожните клетки и здравословен тен на кожата.

Витамин С!
Витамин С

Друг антиоксидант със супер сили е витамин С. Той ни е необходим за силна имунна система, сияеща кожа и подпомага за по-бързото премахване на пъпките и акнето, без да остават белези. Най-добрите и вкусни източници са боровинки, касис, броколи, гуава, киви, портокали, папая, ягоди и сладкият картоф. Всички те подпомагат производството на колаген, който укрепва капилярите, които снабдяват с кръв кожата. 


Край на драстичните диети!

Диета? - НЕ!
Постоянно повтарящото се сваляне и качване на килограми, може да има доста неприятни последици върху кожата ни – тя увисва, появяват се бръчки и стрии. Освен това една тежка и дълга диета, лишава организма ни от нужните витамини, минерали и полезни вещества, съдържащи се във всички групи храни. И ако това продължи дълго време, това неизменно ще се отрази зле на кожата. Може да свалим няколко килограма, но ще изглеждаме ли по-добре по бански?


Да се запасим със селен!

Селен
Селенът е мощен антиоксидант, а ние имаме нужда от точно такива в борбата си със стареенето на кожата. Той работи ръка за ръка с други, като витамините Е и С и е от съществено значение за имунната ни система. Според редица изследвания, един хранителен режим, богат на селен може да понижи сериозно риска от  появата на рак на кожата, слънчеви изгаряния и кожни петна. Един от начините да повишим приема на този ценен минерал е да похапваме редовно Бразилски орех. Само 4 от тях ще ви снабдят с нужното количество селен за деня. Може да смесите Бразилския орех с други ядки, богати на Витамин Е, каквито са бадемите, лешниците, слънчогледовите семки. Този микс е чудесно и здравословно междинно хапване или пък може да поръсим салатата си с него. Други добри източници на селен е рибата, мидите, яйцата, доматите, броколите, пшеничните кълнове.
Витамин Е!

Витамин Е
Витамин Е е важен за кожата, защото я предпазва от така наречения оксидативен стрес, който предизвиква трайно увреждане на части от клетките. Това от своя страна може да доведе до различни хронични болести или възникването на тумори. Освен това, този важен витамин подпомага растежа на нови и здрави кожни клетки. 
Витамин Е намалява сухотата и защитава от вредното влияние на УВ лъчите,  съхранява еластичността на кожата и я пази от преждевременно стареене. 
Храни с високо съдържание на витамин Е са бадеми, авокадо, лешници, кедрови ядки, както и слънчогледовото и царевичното олио.
Кожата ни иска вода!

Пийте вода!
За да бъде еластична, кожата ни трябва да е достатъчно хидратирана. Дори много лека форма на дехидратация и кожата ни ще изглежда суха, отпусната и със сивкав оттенък. Трябва да пием между 6 и 8 чаши вода на ден, за да се поддържаме красиви. В това количество се включват всякакви течности, като чай или сок, но най-доброто си остава водата. Полезен трик, особено за тези от нас, които не пием много течности, е винаги да имаме под ръка бутилка с вода, на бюрото в офиса или в чантата, когато излизаме. Това ще ни напомня да пием по-често и постепенно това ще се превърне в навик. Билковите и чайовете без съдържание на кофеин също са подходящи напитки, с които може да се разнообразим. 
Мазнините не са ни враг!

Ненаситени мазнини
Да, има мазнини, които са полезни и важни за организма и това е факт. Такива са двата типа ненаситени мазнини – полиненаситени и мононенаситени. Тях трябва да си набавяме чрез храните, защото организмът ни не може да ги произвежда самостоятелно. Красивата и млада кожа има нужда от тези полезни мазнини, които стимулират произвеждането на колаген и подобряват кръвоносния поток. Те действат като естествен овлажнител, поддържат я еластична и подпомагат усвояването на мастно разтворимите витамини, като А, Е, К и D. 
За да приемаме достатъчно мононенаситени и полиненаситени мазнини трябва да се постараем всеки ден в менюто ни да присъстват риба, авокадо, ядки, както и различни семена.
Да не забравяме Омега-3 и Омега-6!

Омега-3
Здравият организъм и в частност нашата кожа, се нуждаят от достатъчно количество Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Те са от така наречените есенциални мастни киселини (ЕМК), които тялото ни няма способността да произвежда само и затова ние трябва да си ги набавяме чрез храната. Омега-3 и Омега-6 са част от структурата на клетъчните мембрани и осигуряват жизнеспособността и целостта на клетката. Те стимулират организма да произвежда противовъзпалителни и антибактериални съединения, които помагат на кожата да бъде здрава и да се справя с възпалителни кожни заболявания като екзема или псориазис. Недостигът на тези мазнини може да доведе до лющещи се обриви наречени дерматит – неспособност на кожата да се справя с инфекции и бавно заздравяване на рани. Затова здравословната ни и балансирана диета трябва ежедневно да включва достатъчно количество есенциални мастни киселини като Омега- 3 и 6. Те се съдържат в мазните риби, морските дарове и растителни източници, като  ленено масло, ленено семе, орехи, масло от рапица, бобовите растения.
Да изберем въглехидрати с нисък ГИ!

Въглехидрати
Въглехидратните храни също трябва да бъдат част от нашата трапеза, но по-добре е избираме тези с нисък ГИ. Гликемичният индекс (ГИ) е термин, който определя до каква степен ще се повиши съдържанието на захар в кръвта след консумацията на дадени храни. Каква е връзката на това с нашата кожа? Храните с висок гликемичен индекс, като бисквити, сладки напитки, пържени картофи или банани, например, водят до засилено производство на инсулин, който разрушава колагена, кожата губи своята еластичност и се ускорява процесът на появява на бръчки.
Затова по-добре да наблегнем на варивата, овесените ядки, пълнозърнести храни, ябълки – храни, които бавно освобождават своите въглехидрати. Така захарта навлиза постепенно в кръвния поток и по-дълго време ни държи енергични и заситени. Така, освен с по-здрава кожа, ще се сдобием и с по-малък номер дрехи!

„Ц”, като Цинк

Цинк
Цинкът е още един основен елемент, който ни е необходим, за да бъде кожата ни гладка, без пъпки или обриви. Може спокойно да кажем, че един от знаците за липса на достатъчно цинк в организма ни, е именно появата на акне. Този микроминерал взима сериозно участие в нормалното функциониране на мастните жлези в кожата и нормалния растеж на епидермалните клетки. Също така помага за възстановяване на кожният слой, след нараняване и поддържа кожата мека и еластична.

Богати на цинк храни са риба, крехко червено месо, пълнозърнести храни, птиче месо, ядки, миди, различни семена. 

Още от Грижа за кожата:

Текст: Мариана Майер; ИК "Майер"®
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста или снимките става единствено с писменото съгласие на авторa и публикуване на активен линк към оригиналната статия.

Няма коментари: